“Koningsdag is bij uitstek een dag om te ‘slierten’. Dit lijkt een werkwoord, maar is eigenlijk een ervaring. Het is van huis vertrekken met goedgevulde knip zonder vaste planning van thuiskomst. Daartussen intens genieten van muziek, ontmoeten van kennissen en vrienden en eigenlijk simpelweg verbroederen, zoals Koningsdag bedoeld is”, zegt René van Amelsfoort (60), een van de vele boegbeelden en vrijwilligers van Koningsdag in Vught.

Door Ton Wagenaars

Maurickplein en tributebands in Maxima-tent
Koningsdag is zonder enige twijfel de drukstbezochte feestdag in Vught met vanaf de vooravond op 26 april al een uitgelaten samenzijn op het Maurickplein, waar in de nieuwe grote Maxima-tent met een verbinding naar Café Maurickzicht drie tributebands zullen optreden. Het is de avond waarop Vincent Bol de scepter zwaait en met veel elan, nadat corona twee jaar lang regeerde. Vanaf 19.00 uur start in de feestelijk aangeklede feesttent de Vughtse Koningsavond voor de oudere jongeren die bekend zijn met het oeuvre van de tributebands van Herman Brood, Joe Cocker en The Rolling Stones. Mede dankzij de support van de gemeente kunnen de liefhebbers de optredens gratis bezoeken, al kan het er wel eens heel erg druk worden.

Vrijmarkt
In alle vroegte van de ochtend van 27 april start hierna de grootste vrijmarkt van de regio, zoals altijd voorbeeldig georganiseerd door de Harmonie Kunst en Vriendschap. Alle kramen van de Bossche markt hebben een plaatsje gekregen rondom DePetrus en aanpalende straten waarbij wel minder plaats zal zijn dan voorheen omdat momenteel veel ruimte wordt ingenomen door de werkzaamheden aan het nieuwe Vughtse centrum. Het scheelt zeker enkele tientallen kramen, maar het blijft zonder twijfel de aorta van alle festiviteiten met bezoekers uit heel Brabant en zelfs van ver daarbuiten. “Omdat de bezoekers weten dat het aanbod veelal van uitstekende kwaliteit is en de verkopers mild zijn met hun prijzen,” weet Van Amelsfoort.
Rond half elf wordt in de Maxima-tent op het Maurickplein een begin gemaakt met optredens van jong Vughts talent waarbij ouders, grootouders en fans hun nazaten kunnen bewonderen en toejuichen.

De ‘huiskamer van Vught’
Het Marktveld zal vanaf koffietijd ingericht zijn als de huiskamer van Vught met een groots aaneengeschakeld terras van alle horecagelegenheden met op de kop van het Marktveld een fors podium dat vanaf 11.00 uur het domein is van de presentatoren van het muziekprogramma ‘Good Vibrations’ van NOVO3. Zij hebben gesprekken met bezoekers en organisatoren en zorgen voor aansprekende muziek tot 12.30 uur, waarna het podium wordt klaargemaakt voor livemuziek van, met voor de verknochte Vughtse muziekliefhebbers, bekende namen als Gadja en Soul Vamp. Voor het ultieme slot van de live-optredens is het dan de beurt aan Willem Matapere met zijn band Buka Mata. Gezien de grote inbreng van de Molukse populatie wordt ingezet op veel blues, rythm and blues en soul. Een geluid van Tamla Motown en Stax in het hart van Vught.

Lees verder op de website van Het Klaverblad